Njeriu i shemtuar

Te popujt e vjeter , per njerezit qe kane bere shume mekate jane mallkuar nga Pejgamberet s.a., ne ate menyre qe te shendrrohen ne krijesa te shemtuara , ne te vertet te shendrohen ne shtaze si majmuni , derri , arusha , ujku etj . Ketu na parashtrohet pyetja : Athua keta njerez jane transformuar fizikisht ne shtaze duke marre formen e shtazes ? Apo ndoshta ka te beje me dicka krejt tjeter . Te sypozojme se njeriu nuk shendrohet fizikisht , por vetem shpirti i tij shendrrohet ne shpirtin e shtazes . Kjo eshte e mundur , bile ne nje shtaze qe ka shpirt te shemtuar dhe te poshteruar sa qe nuk mund te krahasohet me kafshe tjera . Kur’ani ne lidhje me kete thote :

“ … Ata jane si kafshet [me kater kembe] , bile edhe me te humbur …” K ; VII - 179 .

Si eshte e mundur kjo ?! A mundet shpirti i njeriut me te vertet te shendrrohet ne shpirtin e kafshes ? Po , mundet !
Personaliteti i njeriut eshte i varur nga kualitetet e tija shpirterore dhe morale , pa te cilat ai do te shendrohej ne nje njeri te shemtuar – ne nje shtaze te eger . P.sh., derri , pervec trupit ka edhe shpirtin dhe zoteron me tiparet qe i perkasin natyres se derrit .Edhe nje njeri mund te kete keto tipare dhe te kete esencen e plote te derrit . Nese e veshtrojme me sy , i perngjan njeriut , por ne kuptimin e brendshem eshte vetem derr dhe asgje tjeter ; [edhe ne popull eshte zakon-adet- te thuhet ; tipat e papershtatshem te emertohen me “derr “ ] .
Keshtu, ne kete menyre njeruiu e humb vleren e te qenit njeri dhe “shemtohet” . Kete ndoshta shume pak njerez e besojne .
Per njerezit qe shohin te padukshmen , eshte nje e vertete , ndersa per mendjet moderne gabimin duhet ta kerkojne jo vetem ne pasqyre por ne vetvete . Njerezit qe e shohin te padukshmen jetojne edhe diteve te sotmne . Cka , pervec se shtaze te verteta ,mund te themi per njerezit , qe qellimin e vetem ne kete bote e kane ushqimin , pijen , gjumin , marredheniet seksuale etj . Keta kane harruar esencen e njeriut dhe kane fituar karakteristikat shtazore . Ne Kur’an shkrun :

“ S’ka dyshim se dita e gjykimit eshte caktuar . Eshte dita qe i fryhet surit , e ju vini grupe-grupe . Dhe qielli hapet e behet dyer-dyer . Dhe kodrat shkulen dhe behen pluhur [si vale rrezesh] “ . K; LXXVIII – 17,18,19 .

Po, ne diten e kijametit [gjykumut] njerezit do te vijne grupe-grupe . Imamet nga Ehli-Bejti shume here e kane bere te ditur se vetem nje grup prej tyre do te rringjallen si njerez . Grupet tjera do te ringjallen si milingona , majmune , akrep , gjarperinj , luan etj . Pse ? Athua Allahu teala e transformon njeriun ne formen e shtazes pa ndonje arsye ? Sigurish se jo .
Vetem ata qe ne jeten e kesaj bote behen si akrepa dhe u kane leshuar helm njerezve tjere , si dhe kane ndier kenaqesi duke poshteruar dhe zhvlefsuar te tjeret , te tilleve ne diten e kijametit do tu hiqen maskat dhe do te dale ne pah fetyra e vertete . Ngjashem , edhe ata persona qe e kane parapelqyer majmunerine … , do te rringjallen , cka tjeter pervec se si majmuna.. . Ne kete bote qe kane jetuar dhe vepruar si qen , edhe keta i pret fundi njejte .
“ Ne diten e kijametit njerezit do te rringjallen sipas nijetit “ [Musned-I Ahmed] .
Gjykimi do te behet sipas qellimeve , deshirave dhe tipareve te njerezve .
Athua e kena pyetur vehten : Ne kete bote cka jemi , ne cfare gjendje jemi , identiteti i jone cfare eshte ? Cka deshirojme te marim nga kjo bote , cilat jane deshirat t’ona , ata jemi edhe vet ne .dhe ashtu , edhe do te rringjallemi . Kend apo cka e adhuron tjeter pepos Allahut , ate edhe do ta kete me vehte dhe pran vehtes ne diten e kijametit-gjykimit . A eshte kjo paraja ? Apo dic tjeter , mu ajo do te behet pjese e natyres se tij , sepse eshte thurur ne shpirtin e tij dhe eshte bere unifikimi i shpirtit me [p.sh] parane . Paraja ne diten e gjykimit do te behet metal i skuqur . Sikur qe thote Kur’ani :

“ Ate kur ajo [pasuri e deponuar] fergohet ne prushin e xhehenemit , e me te [ashtu zharave] lyhen ballet , anet dhe shpinat e tyre [do te thuhet] : “ Kjo eshte ajo qe e depozituat per veten tuaj , pra shijoni ate qe e depozitonit !” K; IX-35 .

Ne boten e ardhshme natyra e ekzistences nuk eshte e njejte si ne kete bote . Nese thuhet se i adhuruari i tij do te jete xhehenemi i tij , atehere letra do ti behet xhehenemi i tij dhe do ta djege ate , njejte sikur ari ose argjendi .
Njeriu me komplekse eshte i semure dhe me te meta .
Cfaredo qofte objekti qe e adhuron njeriu dhe ndjen nevoje per te , per kete njeri thuhet se eshte adhurues i atij objekti te kesaj bote . Dhe ky eshte njeriu me te meta dhe i turperuar , i semure , i transformuar dhe i shemtuar .

Vela havle vela kuvvete illa billah’il alijjil adhim .
[Nuk ka fuqi dhe force pervec Allahut me te Lartit dhe me te Madhit ] .

Nga Turqishtja “ Insani Kamil “
Besim 2005.