Jeni të regjistruar? Regjistrim

Keni harruar fjalëkalimin?

Keni harruar pseudonimin?

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FundFund
Rezultatet 21 deri 30 prej 72

Tema: Ordneri i Mjekësis

 1. #21
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  KANCERI I STOMAKUT -Lukthit


  Nga Rrethanat e panjohura është Kanceri i Stomakut ne rritje dhe cdoher me Arte të shpeshta të Kancerit. Sëmuren më shumë Moshat e vjetra e cdoherë të Vjetrat, këtu më shumë Meshkujt sesa Femrat në këtë Rast.


  Faktorët rrezikues

  Kërkesat do të marrin dukshëm një kombinim jetëgjatë ne Mukozat e Stomakut, duke ndiku Faktorët ngacmues. Në këto Dukuri të pazgjidhura njihen Alkoholikët e fortë, Ushqimet shumë të nxhehta dhe shumë të ftohta, Mish shumë i tymosur apo i fërguar (perrzhitur), Mukozat e Stomakut të përseritura dhe Krime të Stomakut me Pamje të Varrës.


  Kanceri në Stomak -Lukth (Magen)


  Shenjat e Kujdesit

  Dhimbje dhe Ndjenja të Shtypjes ne Bark-pjesën e epërme, pa Apetit gjatë dhe kohëgjatë, Mundim dhe Vjellje, Ankesa të përbirjes dhe nje dëshirë kundër Mishit është një ndër Shenjat kryesore. Gjakderdhjet (Vjellje Gjaku, Gjak ne jashtëqitje) mund të jenë Shenjat paralajmëruese të Sëmundjes.


  Diagnoza dhe Shërimi

  Diagnoza do të sigurohet përmes një Pasqyrimi të Stomakut (Gastroskopi) dhe përmes Kontrollimeve të Rëntgenit. Gastroskopia bën heret të njohim Kancerin e Stomakut: në Kohë të duhur edhe Operacioni është Metodë e mirë. Më vonesë, Kanceret kanë Shansë shumë të vogël të Mjekimit.

  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:30 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 2. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 3. #22
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  KANCERI I ZORRËVE  Gjatë rrugëtimit nëpër organet tretëse (Goja, Lukthi, Zorra e hollë) Ushqimi gjithnjë e më tepër do të grimcohet. Mbetjet ushqimore përfundojnë së fundmi në Zorrën e trashë. Atje ato do të ngjishen dhe do të transportohen në drejtim të daljes nga Zorra. Në Segmentin e fundit të Zorrës së trashë (Rectum), feçet do të depozitohen derisa më në fund do të nxirren jashtë përmes Anusit (daljes nga Zorra).

  Kanceri i Zorrës së trashë krijohet nga Qeliza e Mukozës, e cila vesh Zorrën e trashë nga brenda. I prekur nga Kanceri më së shpeshti është Segmenti i fundit i Zorrës së trashë -Rectumi. Nocionet «Kancer i Zorrëve» ose «Kancer i Zorrës së trashë» përdoren për të njëjtën Sëmundje. Kjo, për shkak se Sëmundjet kanceroze në segmente të tjera të Zorrës (Zorra e hollë, Anusi) paraqiten shumë rrallë, përderisa Kanceri i Zorrës së trashë i përket llojeve më të shpeshta të Kancerit.  Shenjat e Kancerit të Zorrëve:

  -Gjaku në Fekale (Ngjyrim i kuq apo i zi i feçeve).
  -Problemet gjatë jashtëqitjes
  -Dhimbjet e reja, të papritura nen Bark
  -Ndryshimi i shprehive të daljes jashtë
  -Humbja e padëshirueshme e Peshës  Faktorët rrezikues


  -Sëmundjet inflamatore kronike të Zorrëve, për shembull Morbus crohn ose Colitis ulcerosa.
  -Sëmundje të caktuara të trashëgueshme familjare, në të cilat shfaqen në masë të madhe Adenoidet mukozale në Zorrë, për shembull «Adenomatoza familjare polyposis» (FAP).
  -Sëmundjet kanceroze të Zorrëve te më të afërmit, para së gjithash, nëse Tumori është shfaqur përpara moshës 50-vjeçare. Vlerësohet se rreth 10–15 % të të gjitha Sëmundjeve kanceroze shpjegohen përmes një dispozite trashëgimore.
  -Polipë të shfaqur në Zorrë më herët.

  Personat e prekur do të duhej që qysh në vitet e rinisë të marrin në konsideratë masa për zbulimin e hershëm të Kancerit në Zorrë.  Faktorët tjerë, që shtojnë Rrezikun tek Kanceri i Zorrëve:

  -Mungesa e Lëvizjes
  -Mbipesha
  -Ushqimi i pashëndetshëm, psh. me nivel të madh yndyrnash apo i papërgatitur sa duhet.
  -Duhanpirja


  Parandalimi

  Stil i shëndoshë i Jeteses mund të ulë Rrezikun për një Sëmundje të Kancerit të Zorrës:
  -Lëvizja e mjaftueshme apo Sport
  -Jo mbipeshë
  -Ushqimi i baraspeshuar me shumë Frute, Perime, Salatë dhe pak Yndyrë dhe pak Mish të kuq
  -Pa Duhanpirje


  Për zbulimin e hershëm të Kancerit në Zorrë janë dy Metoda:

  -Kontrollimi i feçeve për prani Gjaku dhe
  -Imazhi vizual i Zorrëve -Koloskopia.


  Pasojat e trajtimit

  Në rastin e Operacionit të Kancerit të Zorrës tek shumica e Pacientëve edhe sot e kësaj dite është e mundur që të ruhet e paprekur porta e natyrshme dalëse e Zorrëve, pa qenë nevoja që të vendoset një Portë (Gojëz) artificiale e përhershme (stoma). Po qe se Tumori është shumë afër derdhjes së Zorrës (Rektumit), e gjithë dalja e Zorrëve bashkë me Muskulin në vazhdim duhen hequr dhe duhet vendosur një Stomë (Gojëz). Përmes një të çare (vrime) në Murin e Barkut do të tërhiqet Fundi i Zorrës përjashta dhe do të qepet në Murin e Barkut. Pas Operacionit, feçet do të zbrazen përmes Stomë-s në një Qese speciale, që do të fiksohet sipër Lëkurës së Barkut. Bërja e natyrshme e Jashtëqitjes ne ketë Rast është e pamundur.  Diagnoza dhe Ekzaminimet

  Ekzaminimi më i rëndësishëm për Diagnozën e Kancerit në Zorrë është Koloskopia (imazhi vizual i Zorrëve). Me këtë rast do të futet një Instrument -Endoskopi përmes Anusit drejt Zorrës. Zorra do të mund të vëzhgohet nga brenda ekzaktësisht përmes një Kamere, ndërsa me ndihmën e Instrumenteve specialë do të hiqen (shkëputen) Inde për provë. Më vonë këto do të kontrollohen në Laborator për prani të Qelizave kanceroze. Për të konstatuar se sa larg mund të ketë shkuar Tumori në përhapjen e tij, sipas Rrethanave do të realizohen dhe Ekzaminime të tjera pamje-dhënëse, si psh. një Paraqitje rëntgenologjike e Zorrës, një Ultratingull i Organeve të Barkut si dhe Tomografia kompjuterike -CT ose Tomografia e Rezonancës magnetike (MRT/MRI).
  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:31 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 4. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 5. #23
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  Kanceri i Gjakut (Leukemia)  Leukemia është Sëmundja e Kancerit që prek Rruazat e bardha të Gjakut, të cilat për shkak të uljes së numrit, janë të paafta të kryejnë Funksionin e tyre. Me shfaqjen e kësaj Sëmundje përballemi me Ulje të numrit të Rruazave të kuqe të Gjakut -të Hemoglobinës dhe të Pllakëzave.  Sëmundja fillon me dobësi, lodhje të shpejtë, Dhembje në Muskuj dhe Eshtra, Humbje oreksi, Ngritje të vogla të Temperaturës. Pas kësaj Faze, Sëmundja fillon vrullshëm. Shfaqen Gjakrrjedhje nga Hunda, nga Mishrat e Dhëmbëve dhe nga Organet e brendshme. Ekzistojnë dy lloje të Leukemisë, të cilat përcaktojnë edhe Zhvillimin e Sëmundjes. Leukemia akute është më e rrezikshme, pasi Zhvillimi i saj bëhet me ritme të shpejta, ndërsa Leukemia kronike mund të vazhdojë me Vite të tëra -përgjith. Kjo Sëmundje është gjithmonë kronike dhe karakterizohet nga Prezenca e disa Celulave jonormale ose në shumë raste Leukemia karakterizohet edhe si pamjaftueshmëri e Gjakut dhe e Palcës kurrizore.


  Një shumicë e tepruar e Rruazave te bardha dhe një pakicë fatale e Rruazave të kuqe janë Karakteristikat kryesore të Sëmundjes, ndërkohe ajo shkakton në shumicën e rasteve Dhembje të forta Koke. Të dhënat mjekësore tregojnë se Shërimi i saj mvaret shumë nga Grada në të cilën e kap Sëmundja Pacientin.
  Tri Shenja janë karakteristike për të gjithë Personat që kanë Mungesë Gjaku. Pjesa më e madhe e tyre kanë Lodhje fizike, Humbje peshe dhe janë shumë të zbehtë.


  Shenjat tjera:

  - Ethe
  - Lodhje
  - Dhimbje të Eshtrave dhe Muskujve
  - Dhimbje Koke
  - Infeksione të vazhdueshme
  - Njolla në Lëkurë
  - Gjëndra të fryra.


  Mjekimi

  Mjekimi kryhet me Transfuzion Gjaku, me Medikamente perkatese per te ndaluar Ecurine e shpejte të Sëmundjes. Ne shum raste Shërimi i Leukemis është i paefektshem, sepse ajo eshte nje Virus në Gjak qe vazhdon me Shpejtesi te madhe, ku edhe Mjekimet ne disa Raste jane te pa efektshme.

  Lengu i bimës Aloe-Vera ka dhen Efekte te mire ne Infeksionin ne Gjak, siç eshte Leukemia.

  * Muhammedi a.s. ka lëvdëruar bimën Aloe Vera shumë si Shërues, e cila sot njihet në Botë si Shkatërrues i Kancerit. Edhe Green Tea (çaji i verdh) shërben plotë Sukses kundër Kancerit. Vaji i Ullirit është Mbrojtës nga Kanceri, por jo Shkatërrues i tij, nese ai veq ka fillu....


  * Muhammedi a.s. ka thënë: "Cdo Sëmundje, ka edhe Shërimin".
  Nëse nuk e keni Ilaqin ne Dorë, atëher duhet gjetur atë...!


  Përgatiti: Bukurmals

  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:35 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 6. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 7. #24
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  Kanceri i Lëkurës  Lëkura është Organi me i madh dhe nje nga me te rendesishmit. Lëkura mbulon gati plotesisht të tërë Trupin tonë. E si e tille na mbron nga Traumat, Goditjet, Rrezatimet etj. Ajo ka funksion Termorregullues të Fymëmarrës -deri diku Jo krejt). Gjithashtu, Lekura depoziton Yndyrat, Vtaminat (vit.D) dhe Ujin.


  Nga vjen Kanceri i Lëkurës ?  Shkaktar kryesor mendohet se jane Rrezet ultra-violet. Gjithashtu vjen nga Rrezatimet jonizuese Rrezet X, Rrezet Gama (Fizikë) etj.


  Agjentet kimike: Hidrokarburet, kriperat inorganike te arsenikut e shume Substanca kimike me te "dobeta" - nga Kontakti i perditshem e i vazhdueshem me ato.


  Faktori i Prejardhjes: Trashegimia, shihet se incidenca me e larte ne familjet me nje a me shume persona me kete lloj kanceri. Po ashtu ketu futen dhe nje Grup Semundjesh te cilat e rrisin prirjen e Organizmit tone per Kancere, p.sh Kserodermia pigmentoze, albinizmi etj.


  Kështu duket Kanceri i Lëkurës nga jashtë ?  Lekura ka dy shtresa:

  1. Epiderma ( latinisht Epidermis) dhe
  2. Derma ( latenisht Dermis).


  Epiderma ka tri lloj Qelizash:

  1. Bazale
  2. Skuamoze dhe
  3. Melanocitet.


  Tipet me te përhapura të Kancerit të Lëkurës janë:

  1. Karcinoma Bazoqelizore

  Eshte me e perhapura (mbi 80 %) e rralle leshojne Metastaza. Duket si e tejdukshme, me ene Gjaku e pika (pigmenti melanine), e bute ne Prekje e jo e dhimbshme. Kane si Forme nyjesh qe formojne Kore, e per pasoje i Semuri kujton se po sherohen shpejt. Pa trajtim ato depertojne dhe tek pjeset nen Lekure.

  Diagnoza behet me Biopsi

  Mjekimi behet ne varesi te Madhesise, llojit, lokalizimit e thellesise se Kancerit. Hiqen me Mjete a Teknika te ndryshme. Trajtohen me Rreze X, me Kimio-terapi lokale etj.
  Nëse lihet anash, per nje Kohe teper te gjate sjell Rrezik per Jeten.  2. Karcinoma Spinoqelizore

  Fillon nga Epiderma, por preken Qelizat Skuamoze. E forte ne Prekje, ne Forme pllake, ngjyre te kuqe fluska-fluska ne Siperfaqje. Vjen dhe nga demtimet para-kanceroze, p.sh. Djegiet e perseritshme e te bera Kore, e quajtur ne Mjekesi - Cikatrice, e nga inflamacionet e demtimet e perseritura te lekures.
  Mjekimi - eshte i njejte me ate te Tipit I, pra preferohet Heqja kirurgjike.

  Duke lexuar keto me lart, mos mendoni se te gjitha Kanceret e Lekures jane te "pademsheme" a qe mund të mjekohen thjesht.

  Per te ilustruar Rrezikshmerine e tyre do ju pershkruaj nje Tip malinjë të Lekures:


  MELANOMA MALINJE E LEKURES

  Semundja me e "eger" qe prek Lekuren! Jane disa Semundje te Lekures te klasifikuara si te rrezikshme e ky Kancer eshte shkaku numer 1 i Vdekjeve nga te gjitha Semundjet e Lekures.

  Cdo Mjek, pavaresisht nga fusha ku praktikon Specialitetin i tij, eshte i udhezuar qe ne cdo Demtim te Lekures qe trajton te kete kujdes nga Melanoma, sepse Melanoma eshte Semundje vdekjeprurese.

  Pra, ne Mendjen e Mjekut dyshimi i pare e Detyra e tij është ta zbuloj / perjashtoj nje Melanomë te mundshme ekzistuese. Megjithese Mjeket shpeshhere kete Shqetesim nuk e ndajnë me Pacientet ne cdo Vizite, per arsye Kohe, kjo shpjegon dhe "zellin" e Mjekeve per ta hequr.


  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:38 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 8. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 9. #25
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  DEPRESSIONI
  Depression rrjedh nga Gjuha latine “deprimere” që don të thotë “Gjendja shpirtërore teposhtë” ose “Shtyp teposhtë”.

  Depression ne popullore njihet si Sëmundje e “Zbrazët” përshkruhet. “Nuk mund të dua më”. “Nuk mund më I hidhëruar të jem, kështu I zbrazët jam unë”.Depression njihet si Sëmundje e shpeshtë dhe mund të zgjasë me jvë, Muaj dhe në të rralltën edhe me Vite. Mund të përseritet edhe njëher gjatë jetës.


  Symtomet e Depressionit ndahen në tri:

  Në Lëmin psykik:
  • Kotësi, Zrazëti e brendshme, pa Ndjesi
  • Pa Kënaqësi, pa Interesse, pa Gëzim
  • Pa Enegji, <<pafund>> Lodhje
  • Ndjanja të forta Faji, Ndjenja të Pavlerës, Vlerësim negativ të vetvetes
  • Paqetësi, Nervoz, Përqendrim sikur në Rrymë të rri, Pandjesi
  • Frikësime
  • Pengesa të Koncentrimive, Pengesa të Orienetimit, PaAftësi për vendosje
  • Dëshira të vdekjes.


  Në Lëmin fyzik:
  • Apetiti I ndryshuar, Mundim, Shtypje e Lukthit, Bllokim
  • Pengesa të gjumit (shumë flen apo pak flen)
  • Dhimbje Koke, Dhimbje cdokund
  • Ndjenja të ngushta në Qafë dhe tërë Pjesën e Gjoksit
  • Pengesa të Shqisave (Syve, Veshëve)
  • Ankesa të Qarkullimit të Gjakut


  Në Lëminë shoqërore:
  °Nuk del nga Shtëpia –banesa
  °Pak Kontakte shoqërore apo hiq, Kthim Shpine dhe Izolim.  Qëndrimi ndaj Depressionit

  Përse Njerëzit vuajnë nga Depressioni, disa me pak e disa më shumë, disa aspak -ende nuk është e qartë ne Mjekësi. Depressioni bën Ndryshimin e Nervave ne Tru. Materialet lajmëtare drejtojnë Informationet e tyre nga Qelizat nervore në Qelizën tjetër nervore. Nëse nga Materiali lajmërues shumë pak prodhohet, atëher vjen deri tek Shkaktimi I Dipressionit.


  Format e Deppresionit janë:

  Depressioni I lehtë: Tek ky Depression ka Simptome të lehta dhe shpesh mund të mposhten.
  Depressioni I mesëm: Tek ky hyjnë disa e më shumë apo Simptome të ndryshme dhe Problemet. Vjen deri tek Ndikimi tepër I madh nga Jeta private dhe e Professionit që ka.
  Depressioni I rëndë: njeh shumë Simptome. Shpesh qëndron në Dëshiren e Vdekjes. Jeta private dhe professioni I janë bër të të pavlera, aty të gjitha Vështirësitë qëndrojnë, Ditet e përditshme ti përfeksionojë.


  Arsyet e Depressinoit ndahen në:

  Depressioni endogjen: Aryeset janë të panjohura
  Depressioni reaktiv: Reagimet ne Kriza, Humbje, Lodhje
  Depressioni somatogjen: Arsyet trupore si Mungesa e Dritës, Sëmundjet, Ndryshimet e Hormoneve, Medikamentet.
  Sëmundja maniak-depressiv apo Depressioni bipolar I quajtur: Fazat e Sëmundjes Mllef, Energji e tepruar, ngritje e lartë e Parehatisë –Irritimit me Fazën e Sëmundjes.
  Depressioni maskë: Depressioni ju sjell prapa Ndjenjave të Sëmundjes apo Sëmundjeve (edhe nëse nuk I keni ato).
  Pikat kryesore të Depressionit


  1. Depressioni është një Sëmundje e rëndë, dhe në disa Raste gjithashtu me Rrezik për Jetën dhe kërkon një Trajtim të specializuar.


  2. Karakteristikat kryesore të Depressionit janë Mërzia e trishtueshme ose Ndjesia e një zBRAZJE të brendshëm, Rraskapitja (Burn-out), Stërmundimi, Gjendja e Ankthit, Shqetësimi i brendshëm dhe Crregullimet e të Menduarit dhe të Gjumit.


  3. Personat me Depression nuk mund t’i gëzohen më dhe kanë Vështirësi shumë të mëdha që të marrin vetë qoftë edhe Vendime me të thjeshta.


  4. Depresionet shpesh shoqërohen me Dhimbje trupore të vazhdueshme, si për shembull Dhimbje të Stomakut dhe Zorrëve, Dhimbje të Kokës, të pjesës së poshtme të Barkut ose Dhimbje të Shpinës. Në shumicën e Personave të sëmurë, këto Simptome qëndrojnë në Plan të parë.


  5. Ndjesitë e pabazuara të një Faji mund të bëjnë pjesë gjithashtu prej Shenjave të zakonshme të një Depressioni.


  6. Ashtu si të gjithë Njerëzit e sëmurë rëndë, edhe Personat nën Depression kanë nevojë për Mirëkuptim dhe Mbështetje nga Mjedisi që i rrethon.


  7. Depressioni dallohet nga një Crregullim i Metabolizmit të Nervave në Tru. Përqendrimi i Substancave transmetuese të Nervave (Serotonina, Noradrenalina, Dopamina) del jashtë Ekuilibrit. Shkaku është zakonisht një Hiperaktivizim i Sistemit të Hormoneve të Shtresit. Nëse nuk trajtohet, ky Hiperaktivitet mund të çojë gjithashtu në Sëmundje pasojë të mundshme, si Tensioni i lartë i Gjakut, Infarkti i Zemrës, Apopleksia, Diabeti dhe Osteoporoza. Për këtë arsye, Terapia e kujdesshme dhe e vazhdueshme është shumë e rëndësishme.


  8. Depressionet janë të shërueshme. Për trajtimin e tyre ka në dispozicion Forma të ndryshme të provuara të Psikoterapisë, Medikamente moderne që përmirësojnë gjendjen shpirtërore (Antidepresivët), Ushtrimet e Asimilimit të Shtresit, Teknikat e Relaksimit dhe Substancat shtesë plotësuese mjekësore p.sh. Bimët mjekësore.


  9. Barnat antidepresive moderne shumë rrallë kanë efekte. Ato shpesh përdoren vetëm në fillim të Terapisë. Ato nuk krijojnë varësi ndaj tyre. Ato nuk e ndryshojnë Personalitetin. Gjithashtu ato nuk janë Substanca stimuluese ose qetësuese.


  10. Barnat antidepresive nuk kanë efekt të menjëhershëm. Shpesh nevojiten disa Ditë deri në disa Javë derisa të ketë një Përmirësim të dukshëm.


  11. Kur nevojiten Barna mjekësore, është shumë e rëndësishme që ato të merren rregullisht dhe saktësisht sipas rekomandimit të Mjekut. Efektet anësore të mundshme, Sëmundjet e lehta, Ankthet ose Dyshimi duhet që të diskutohen hapur në çdo kohë me Mjekun që ju trajton.


  12. Depresionet, të cilat rikthehen përsëri, mund të trajtohen në mënyrë parandaluese.


  13. Një Rrezik shumë i madh është Vetëvrasja. Rreziku i Vetëvrasjes mund të identifikohet në Kohën e duhur. Ai është një rast emergjent. Personat që kanë tendenca për Vetëvrasje duhet t’i nënshtrohen Trajtimit mjekësor sa më shpejt që të jetë e mundur.

  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:39 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 10. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 11. #26
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  GJUMI DHE ËNDËRRAT


  Definicioni: Në Gjumë mirret më pak e vërtetë. Sa i me i thellë të jetë Gjumi, aq me pak Njeriu njeh të vërtetën nga Rrethi. Në Gjumë mund të të pushojë dhe Fuqi të reja të krijojë. Aty janë Rrahjet e Zemrës, Shtypja e Gjakut, Frymëmarrja dhe Tensioni i Muskujve ne masë të ulët.
  Temperatura e Trupit është leht me e thellë sesa ne Gjendje te zgjuar. Proceset sheruese dhe të ndërtimit të Lëkurës dhe të Qelizave nervore ndodhin sunduese gjatë Gjumit. Njerëzit flejnë afërsisht sa 1/ 3 e Jetës. Njeriu nuk mund të jetojë pa Gjumë
  më shumë se 3-Ditë.


  GJUMI SIPAS RITMIT ZGJUES


  Nuk mund cdoher sipas këtij Ritmi zgjues të Gjumit të jetohet. "Jeta familiare dhe Detyrat ne Shoqëri, Shkollë apo Punë e detyrojnë Njeriun, nga Gjumi personal te kalojë ne Rytëm tjetër të Gjumit. Njerëzit që me Ndërrime apo me Shërbime të Natës kryejnë, vuajnë shpesh nën Pengesat e Gjumit. Arsyeja për atë është, sepse Ritmi i Gjumit përmes Dritës se Ditës do të ndikojë (të flej).


  RRJEDHAT E GJUMIT  Gjumi nuk është i njejtë prej Zënies së Gjumit deri tek Zgjuarja i njejtë thellë. Sa me thellë dikush flen, ashtu edhe me pak merr Gjërat serioz nga Ambienti i jashtë dhe është vështirë ta zgjosh. Rrjedhat e Gjumit mvaren edhe ne bazë të Moshës -Pleqërisë. Të Vjetërit kanë shpesh Fazat e Zgjuarjes nga Gjumi dhe kualiteti i Gjumit të tyrë është shumë pak i dobishëm. Njerëzit me këto te qëlluara, ankohen se aspak nuk kanë flejtur dhe jo të pushueshëm ndihen.
  ËNDËRRAT -REM
  (Faza: Rapid Eye Movement -Lëvizjet e Syrit të shpejta)


  Në REM -Fazën Sytë lëvizin dhe nganjëherë edhe Muskujt e Fytyrës, të Duarve dhe Themrave. Pulsi dhe Frymëmarrja janë të shpejta ne këtë Rast.


  Në këtë fazë Njeriu endërron. Është Koha shpirtërore dhe trupore e Qetësimit. Në Ëndërr përpunon Njeriu dhe zinet me disa Ngjarje që përpara i ka përjetu.

  Nga Domethënija më e madhe është se: Ëndërrat shërbejnë për një Gjumë të pushueshëm. Kontrollimet kanë tregu qartë, që Njerëzit që ndërkohë të Endërrimeve të zgjohen, pas një Kohë atyre do të mund t`iu vije deri tek Pengesat e Shëndetit dhe Personalitetit të tyre.

  Disa Medikamete të Gjumit (dhe Konsumimi i Alkoolit) e tërhjekun Njeriun ne Gjumë të thellë, ne Gjumë pa Endërra. Pas këtij Gjumi, ata Njerëz ne Mëngjes nuk ndihen të pushuar.  FAKTORËT NEGATIV TË GJUMIT


  1. Trupore janë:

  -Vonë ne Mbrëmje të ushqehesh me Ushqim të rëndë (që merr Kohë deri të bluhet ne Lukth), Pijet me Koffeinë
  -Ndjenja të forta për Uritje
  -Tepër pak apo teper shumë Lëvizje
  -Ftohje apo tepër nxehtë të ketë
  -Koha jo e rregullt e Gjumit
  -Ndryshimet e Harmoneve,
  -Sëmundje, Dhimbje, Medikamentet.


  2. Shpirtërore janë:

  -Frika
  -Telashet,
  -Nevozi
  -Ngarkesat -Shtresset
  -Mërzitje
  -Mungesa respektive e Jetës.


  3. Shoqërore janë:

  -Vetmia
  -Josiguria financiale
  -Papunësia dhe
  -Mbingarkesa.


  4. Te Ambientit janë:

  -Nuk e bën rregullisht Gjumin ne Kohë të njejtë
  -Shtrat i papërshtatshëm apo i huaj
  -Ambient i papërshtatshëm
  -Sfera private e kufizuar (në Shtëpi, Spital etj)
  -Zhurmë, Gërrhatje, Kërsitje Dhëmbësh.
  KUSHTET E GJUMIT DUHET TË JENË:


  1. Ritmin e Gjumit e arrin në RRegull (ne kohë të njejtë rregullisht bjen te flesh)
  2. Faktorët ndikues negativ i largon
  3. Orën e brendshme personale të Zakonit të Gjumit e respekton dhe sa më shumë ti përmabahesh, aq më mirë.  PENGESAT E GJUMIT


  Pengesë e Gjumit quhet Gjumi, i cili brenda 1 Muaji sëpaku 3-herë në Javë është penguar. Arsyet janë Faktorët negativ ndikues. Ato ndahen ne katër Forma:

  1. Pengesa e Gjumit: Edhe pse ka tepër Lodhje, përsëri nuk mund të flejë.

  2. Pengesa e Kalimit ne Gjumë: Njeriu mund mirë të flejë, zgjohet shpesh ne natë dhe ka Lodhje -mundim që përsëri të flejë.

  3. Zgjimi i hershëm: Zgjohet tepër heret më shumë se e nevojshme të jetë dhe nuk mund më të flejë.

  4. Qarkullimi Ditë-Natë: Njeriu është Natën bukur i zgjuar dhe aktiv, ndërsa Ditën është i lodhur dhe i përgjumshëm.
  MJEKIMI DHE HYGJENA E GJUMIT


  Tek Pengesat e Gjumit (për Zënien e Gjumit) munden disa Masa të lehta të ndërmirren:


  1. Ngrituni nga Shtrati (kur Gjumi nuk iu merr), ne vend se të lëvizni andej dhe këndej.

  2. Angazhohuni me diqka (Lexim apo diqka të dëgjoni)

  3. Caj të Gjumit, Mjaltë me Qumësht të nxehtë

  4. Nxeni Themrat me Ujë të nxehtë

  5. Brenda Ditës sa më pak Pauzë të Pushimit

  6. Lëvizje të mjaftueshme gjatë Ditës

  7. Librin Ditor para Gjumit për Hulumtim ti drejtoni (si: Aktivitetet e Ditës, Pausat e Pushimit, Kualiteti i Gjumit ne Natë) ti studijoni të gjitha këto dhe

  8. Medikament bimor për Qetësim.  Medikamentet e Gjumit duhet veq nga Mjeku të përshkruhen dhe ne Kohën e caktuar e të duhur. Shumica e Medikamenteve ju bëjnë të mvarura. Nëse veq me Medikamente mund të fleni, ndryshe jo, ky Gjumë nuk është ne të vërtetë i pushueshëm.

  *Për Fund, thuani Lutjet e Gjumit, të cilat preferohen ne Islam për cdo MUSLIMAN.
  Falënderimet dhe Lavdërimet e shumëta i takojnë vetëm Allahut xh.sh për cdo Gjë!


  Përgatiti: Bukurmals

  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:41 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 12. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 13. #27
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis


  GJUMI GËRHATËS - SCHLAF APNOE  Nxjerrja e një Zëri të zhurmshëm gjatë Frymëmarrjes në Gjumë quhet Gërrhatje.

  Aty qëndron për një kohë të shkurt Mungesa e Oksigjenit dmth ështe Ndalimi i të marrurit Frymë gjatë Gjumit për rreth 20 - 30 Sekonda dhe kjo ndodh deri ne 600-her brenda nje Nate. Mund të ketë rreth 5 - 30 Ndalesa të tilla brenda një Orë tek Personi. Në mbarim të kësaj ndalese, Personi fillon të marri Frymë zhurmshëm pas një tronditje trupore. Megjithëse pas çdo Ndalimi, ai zgjohet dhe këtë nuk e kupton.


  Faktorët

  Mund të jetë një Bllokim në rrugët e Frymarrjes, i cili shkakton këtë Gjendje, p.sh:

  - Mishi në Hundë apo Devijimi i septumit të Hundës,
  - zmadhimi i Bajameve apo Adenoideve.
  - Zmadhim i rrënjës së Gjuhës dhe
  - Pakësim i tkurrjes së Muskujve të Fytit.

  Shihet shpesh tek ata Persona që janë ne Mbipeshë apo me qafë të shkurtër dhe të gjerë. Tek të rriturit shihet shpesh kjo. Sidomos tek Meshkujt e shëndosh. Tek Fëmija me shumë ndodh kjo prej Adenoideve.


  Simptomet

  Nëse tek i Sëmuri ka vetëm Gërrhatje, kjo shkakton Problem sociale. Gjithashtu ul ndjeshëm cilësinë e Gjumit duke e bërë Ditën më të lodhshme. Gjithashtu pakësohet Vëmendja gjatë Ditës dhe Kujtesa gjithashtu. Por nëse ka edhe Apnoe-Gërrhatje të Gjumit, kjo mund të krijojë Probleme serioze. Gjatë Apnoes, sasia e Oksigjenit pakësohet dhe ajo e Dioksidit të Karbonit rritet. Rrahjet e Zemrës pakësohen dhe prishet Ritmi i saj. Kjo shton mundësinë e një krize të Zemres dhe të Bllokimit të saj, poashtu edhe Depressionin.  Diagnoza

  Analizat bëhen përmes të ashtuquajtures Polisomnografia. Këtu vlerësohen Apnoet -Gerrhatjet duke matur shumë parametra si vlerat e Gazrave në Gjak, Problemet me Rrugët e Frymëmarrjes, EKG-ja -e Zemrës, EEG-ja etj.  Mjekimi

  Nuk është gjithmonë e lehtë për tu mjekuar. Disa nga gjërat që duhet të ketë parasysh i Sëmuri janë: Duhet të bjerë në Peshë dhe të mos marrë asnjë ilaç Gjumi apo qetësues 3 orë para Gjumit. Të mos pijë Alkool as Duhan dhe mos hajë rëndë para Gjumit. Të flej me Jastëk të lartë dhe ne Krah, mos të flej mbi Shpinë.

  Kurse sa i përket Detyrës së Mjekut në këto raste është: të kontrollojë me vëmendje Hundën dhe Gojën e të Sëmurit dhe nëse gjenden Problem bllokimi apo anatomike, të mjekojë ato. Shumica e këtyre rasteve duan Operacion. Nëse Operacioni nuk i bën dobi, atëherë ka një Aparat të dobishëm që quhet CACP. Roli i tij është dhënija Oksigjen me anë të një Maske. Mund të lindin probleme nga Largimi i të Fjeturit me Maskë për shkak të Zhurmës që krijon Aparati. Është i shtrenjët, por i dobishëm.  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:43 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 14. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 15. #28
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  FRYMARRJA  Frymarrja është për Jetën e Njeriut më e rëndësishmja. Ai mund vetëm për pak Kohë pa Oksigjen të jetoj. Mungesa e Oksigjenit drejton ne Invalidizimin e tij dhe Rastin me të fundit - Vdekjen. Njeriu vetëm 3-Minuta mund të jetojë pa Oksigjen. Frymarrja është me shumë Vlerë sesa një Ngjarje trupore që mund të ketë ndodh. Me cdo Marrje Frymë mirret Energjia e Jetës dhe me cdo Lirim të Frymës do të jepet Clodhje. Një Stil i Jetës krejtësisht i shëndosh drejton ne atë Rytmin nga Marrja dhe Lirimi, nga Ngrehja dhe Clodhja.  Ajri me Oksigjenin e rëndësishëm qarkullon përmes Hundës ne Laring (Gryk), ne Gabzerr, ne Bronke (që gjithmonë imët degëzohet) dhe ne Mushkëri me Fluskat e saja -Alveolen. Mushkëritë, të cilat përbehen nga Krahu i djathtë dhe i majtë i Mushkërive, shtrihen ne Korb të Gjoksit.

  Ajri i thithur nepër Rrugën e tij do të nxehet, lagështohet dhe pastrohet. Pjesët e mëdha të Ndotjes, qe përmbahen ne Ajer, tek Thithja e Ajrit do të filtrohen përmes Hundës dhe kështu nuk do të shkojnë ne Fluskat e Mushkërive. Përmes Lirimit të Ajrit, tek Teshtimat apo Kollitjet, Pjesëzat do të përjashtohen.


  Për Thithje të Ajrit do të nevojiten më shumë Muskuj: Diafragma e Barkut dhe Ndërmjetëzat e Rripave muskulator, janë me të rëndësishmet. Frymarrja ndikon shpeshher pa vetëdije dhe ajo përbehet nga:
  1. Marrja e Ajrit – Oksigjeni *O2 dhe
  2. Lirimi i Ajrit – Dioksidi i Karbonit *CO2.  Në Fluskat e Mushkërive (Alveolet) arrin Oksigjeni ne Qarkullim të Gjakut.
  Me Gjak do të shpërndahet ne të gjitha Organet dhe ne të gjitha Qelizat do të transportohet. Gjaku merr “Mbetjen (Papastërtinë)” -Dioksid Karbonin nga Qelizat dhe e kthen ate ne Fluskat e Mushkërive. Nga aty Dioksidi i Karbonit del përjashta ne Ajër, ku do të lirohet dhe largohet. Aty ne Fluskat e Mushkërive mirret Oksigjeni dhe lirohet Dioksidi I karbonit, ku kjo e tëra quhet Ndërrim I Gazrave (Oksigjeni dhe Dioksid Karboni janë Gazëra).


  FREKUENCA E FRYMARRJES


  Një Person i rritur frymon afërsisht 12-16 Herë për një Minut, merr dhe liron Ajër. Nëse Njeriu ka Frekuncën e Ajrit 24 – 25, don të thotë se ky Person tepër është i angazhuar me Mundime ne Jetë dhe duhet te menjanojë këtë gjithsesi.


  KUALITETI I AJRIT


  Një Frymarrje e shëndoshë nuk është e dëgjueshme apo pak e dëgjueshme. Marrja dhe Lirimi I Ajrit duhet rrjedhshëm, rregullt dhe pa Shtrëngime të ndodh. Lirimi I Ajrit zgjat me shumë sesa Marrja e Ajrit. Ndërmjet Marrjes dhe Lirimit te Ajrit, qëndron një pauzë e vogël. Tek Frymarrja normal e thellë lëviz Gjoksi apo Barku. Tek Shtrëngimet i nevojitet Njeriut më shumë Oksigjen. Nëse ai nuk është Fit –i shëndosh, duhet ai shpejt njëher të marr Frymë dhe Frymarrja mund ti bëj Lodhje atij. Frymarrja jo e rregullt dhe zhurmat e Frymarrjes si Fishkëllimat, Gulqim me Fyt, Duhatje dhe Mbërthim fyti janë Shenja për atë, që Frymarrja nuk është normale, as e shëndetshme.


  PARANDALUESE


  Një Frymarrje e shëndetshme është për Shendetin shumë e rëndësishme. Ka plotë Mundësi të ndryshme, këtë për të arritur:

  1. Ajër të pastër në Dhoma, cdo Ditë dilni të lirë ne Natyrë;
  2. Qeshja, Gogësimi, Këndimi, Fishkëllimi tërheqin nje Frymarrje të thellë;
  3. Për Qetësim, tek Clodhja dhe Shtresi thellë dhe rregullisht të merrni Frymë;
  4. Cdo Kohë ditore ushtroni për Ushtrime të Frymarrjes;
  5. Mos tymosni Duhan;
  6. Mundësisht sa më pak dhe larg të qendroni ne Ndotje të Ajrit (ne Shtëpi, Rrugë, Profesion, Kohë të lira pushimi) etj.


  Mbrojtje: Personat e lënduar me vështirësi të Frymarrjes duhet të mbrohen shumë nga Ftohjet e ndryshme, Gripet dhe Ndezjet e Mushkërive.

  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:43 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 16. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 17. #29
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  VËSHTIRËSITË E FRYMARRJES (ATEMNOT –DYSPNOE)  Tek Vështirësitë e Frymarrjes vjen deri tek Ndryshimi i Fluskave të Mushkërive: Pjesëza e hollë mes Ajrit dhe Alveoleve dhe Gjakut ajët dhe trashet. Sëbashku mbledhin Lëngjet (Rrjedhat) ne Alveole, kështu që aty nuk mund të hyjë Ajër. Këto dy Ndryshime ndikojnë, që pak Oksigjen të hyjë ne Gjak. Për këtë Arteriet, normalisht Pasuritë e Oksigjenit ne Gjak ne Arteriet e vogla ne të Kaltërt do të ngjyros, ne vend se të jetë e Kuqe e mbyllët.


  Vështirësitë e Frymarrjes janë Shenjë për një Frymarrje të pamjaftueshme. Njeriu vuan në Mungesen e Oksigjenit, ku cdoher e sjell ne Frikë atë.  SYMPTOMET

  -Flet me zë të ulet, Ankesë për Ajër te pamjaftueshëm
  -Frymarrje të shpejtueshme –nxituese
  -Gulqon pas Ajrit, shtypet ne Lirimin e Ajrit
  -Zhurmë te Frymarrjes si Fishkëllimë, Gurgullon -Duhatje, Kërret –nxjerr Gërrhama
  -Ndryshim të Ngjyrës së Lëkurës, Buzë të kaltërta dhe maja të Gishtave –të kaltërt
  -Fytyrë të shtypur me plotë frikë, Therrje të Frikës
  -Mbajtje trupore ne Gërç -tkurret ne Gërç.  FAKTORËT DHE GRADA E VËSHTIRË NE FRYMARRJE

  -Sëmundje e Organeve të Frymarrjes, Systemit qarkullues të Gjakut
  -Mungesa e Ushtrimeve sportive –trupore, Mbipesha
  -Gëlltit (Aspiration)
  -Reaksionet alergjike (nga Pluhurat ne Ajër, Pluhuri i Shtëpisë, Kime të Shtazëve)
  -Mbingarkesë shpirtërore.

  Vështirësitë e Frymarrjes paraqiten edhe me rastin e ngjitjes se Shkallëve përpjetë, Ecja e shpejtë, Ngritet me të shpejt nga Shtrati etj. Tek Vështirësitë e Frymarrjes në Rast te Alergjisë vjen cdoher me Kruarje te ndryshme. Ajo mund në Forca të ndryshme të jetë: e leht apo shumë e rëndë, mund edhe tërë Jetën të mbetet.  MJEKIMI

  Tek Frymarrjet e vështira më së shumti duhen Medikamentet dhe Masat tjera të Terapisë, si Inhalimi, Terapia e Frymarrjes dhe nganjëher edhe me Dhënie të Oksigjenit nevojitet.


  Përgatiti: Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:44 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 18. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 19. #30
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  LARINGU DHE TË FOLURIT  Laringu (*Gërrklani shqip – Larynx latinisht ) është një Organ i formuar nga disa Kërcenjë, Muskuj të vegjël të pasur dhe Lidhësa ne formë të Gypi ne Fillim të Gypit të Ajrit.


  Veqanti mirë për të parë dhe prek është Laringu tek Meshkujt, një Kërce pllakëz në Kënd të drejt më e madhe dhe me e fortë. Pjesët e veqanta të Laringut janë njëra ndër tjetren të lëvizshme, kështuqë Largësia e Shtegut të Zërit, Gjerësia e Buzëve të Zërit dhe Tendosja e tyre ndryshon dhe Tingujt e ndryshëm mund të prodhojnë Zërin.

  Formimi i të Folurit nuk ndikon vetëm prej Laringut, por edhe nga Buzët, Gjuha dhe Flatrat e Qiellzës duke ndryshu edhe Format e tyre. Zëri tek Meshkujt është afërsisht tetësh-8, sesa tek Femrat. Ndryshimi i Zërit formohet duke hyr edhe ne Pubertitet. Tek Hormonet e Meshkujve Laringu rritet shpejt, edhe Lidhëzat e Zërit zgjatohen dhe Këndi i drejt është i dukshëm tek ata –ne formë të Mollës-nga jashtë.


  Një Funksion të rëndësishëm ka Laringu edhe tek Përbirja: Ai ngritet lartë, ashtu që Kapaku elastik i Laringut shtrihet në mbi Hyrje të Laringut. Kështu rrugët e Frymarrjes përkohësisht mbyllen, Pjesëzat e kaluar të Ushqimit apo Substancat tjera të forta nuk mund ne Bronke të arrijnë.
  Shkuarja keq ne Fyt: Kjo ndosh kur Ushqimi apo Pija kalon gabim nga Laringu ne Pjesën (Gypin) e Ajrit, ku zënet Fryma dhe shpesh jipet edhe Kollitje, deri sa Pjesa te nxirret jashtë apo të përbihet.
  Të gjitha këto Punime janë të përgatitura më parë, nga Bukurmals
  Së fundi përpunuar nga Ebu Hatib: më 07-11-2010 13:45 Arsyeja: Rregullim i fotografive sipas opcionit ''FotoHost'', e kërkuar me rregullore të Forumit.

 20. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FundFund

Bookmarks

Autorizimet e Postimit

 • Ju nuk mund të postoni tema të reja
 • Ju nuk mund të postoni përgjigje
 • Ju nuk mund të postoni shtojca
 • Ju nuk mund të editoni postimet tuaja
 •