Jeni të regjistruar? Regjistrim

Keni harruar fjalëkalimin?

Keni harruar pseudonimin?

Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FundFund
Rezultatet 41 deri 50 prej 72

Tema: Ordneri i Mjekësis

 1. #41
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  Sistemi i qarkullimit të Zemrës


  TRANSPORTIMI I GJAKUT  Gjaku është Mjeti transportues ne Trup. Ai ushqen Qelizat me Oksigjen nga Mushkëritë dhe me Materie ushqyese nga Zorrët. Gjithashtu drejton Mbeturinat ne vend të duhur: Karbonin në Mushkëri, Produktet mbetëse dhe Ujin e tepruar ne Veshkë dhe Materialet helmuese si Nikotin, Alkohol, Medikamente ne Mëlqi.  QARKULLIMI I GJAKUT


  Ekzistojnë Qarkullimi i vogël dhe Qarkullimi i madh i Gjakut.

  Qarkullimi i vogël
  Tek i vogli apo Qarkullimi i Mushkërive takojnë Enët e Gjakut (venët), të cilat nga Zemra ne Mushkëri qarkullojnë, pastaj nga Mushkëritë kthehen përsëri ne Zemër.


  Qarkullimi i madh
  Tek i madhi apo Qarkullimi i Trupit takojnë Enët e Gjakut (venët), të cilat nga Zemra në cdo Qelizë të Trupit qarkullojnë, pastaj kthehen përseri ne Zemër (qarkullojnë). Enët e Systemit të Qarkullimit të Gjakut shpërndajnë Detyrën e tyre përkatëse ne Arteriet, Venët dhe Kapilaret. Në Arterien kalon Gjaku nga Zemra, kalon nëpër Venët dhe kthehet ne Zemër. Përjashtim tek Qarkullimi ne Mushkëri bën Arteriet që transportojnë Gjakun të pastërt me Oksigjen dhe Materie ushqyese. Kapilarët janë Enë mikroskopike të vogla, mbi të cilat gjendet veqanërisht Ndërrimi i Materieve: Oksigjeni dhe Materiet ushqyese dorëzohen ne Qeliza të veqanta, Dyoksid Karboni dhe Mbetjet mirren dhe largohen ( qiten jashtë).


  ZEMRA është një Organ ne madhësi të grushtit të Dorës. Aq sa e ka Njeriu Grushtin e Dorës së tij të madh, aq të madhe ka edhe Zemrën e tij. Zemra gjendet ne mes të Gjoksit, me majë të kthyer nga e majta. Zemra peshon 20gr tek të posalindurit, nërsa tek të rriturit 250 deri 350gr.


  Punon si një Pumpë, e cila prodhon Gjak, ku Gjaku i prodhuar pastaj qarkullon ne të gjitha Enët (Rrugët) e Gjakut. Tek cdo Rrahje Muskuli i Zemrës rrudhet, ku Gjaku aty nga Zemra në Qarkullim pumpon.  PULSI

  Gjaku me Shtypjen e tij të lartë nga Zemra në Arterie dhe pastaj ne Aorta pumpohet. Arteriet sind elastike dhe tek cdo Rrahje e Zemrës ato zgjatohen. Lëvizjet, të cilat përmes Zgjatimeve qëndrojnë, janë hetuese si Puls ne sipërfaqen e Arterieve. Normalisht është i plotë dhe pak i fuqishëm, Pulsi i ndryshuar është i dobët dhe ne formë të Fijes.
  Një Njeri i shëndoshë ka Puls të rregullt. Mundshëm edhe tek Njerëzit e shëndosh mund të ndodh Pulsi i parregullt. Në gjendje të qetë, tek Njeriu i rritur Frekuenca e Pulsit shtrihet ndërmjet 60 dhe 80-Rrahje ne Minut, që jep 4200 Rrahje të Zemrës ne Orë apo 100 800 Rrahje të Zemrës në Ditë. (Tek Fëmijët e posalindur janë 130 deri 140 Rrahje ne Minut).
  Pulsi i Qafës  Pulsi i Dorës, ku secili mund të mat Pulsin e tij

  Frekuenca është e mvarur nga Mosha (vjetërsia), nga Aktivitetet, nga Gjendja e Ndjenjave, nga Gjendja shëndetësore dhe nga Ushtrimet e Trupit (Fitness). Tek vështirësitë trupore apo Ndjenjat e forta ngritet Frekunca e Pulsit. Pulsi mund të jetë tepër i shpejtë (Tachykardie) dhe tepër i ngadalshëm (Bradykardie).


  PARANDALIMI

  Mbajtjen e shëndoshë të një Systemi qarkulles të Zemrës është me rëndësi Shëndeti dhe Kualiteti i Jetës.

  1. Lëvizja: Ushtroni cdo Ditë Sport. Sëpaku 30 minuta cdo Ditë të ecni shpejt, ngrit Pulsin e Zemrës apo me Nordic Walking të ushtroni...
  2. Ushqimi: Mbani Piramidën e Ushqimit, Mbipeshën e fortë largoni.  * Shikoni në Foto: Ushqimet me të rëndësishme janë Bazë në fund të renditura.

  • 2-3 her ushtroni nga 30 minuta cdo Javë.
  • Perime (Gemüse) 2-3her në Ditë.
  • Fruta (Obst) 2 her ne Ditë.
  • Peshk (Fisch) 1-2 her ne Javë.
  • Qumësht apo Produkte të Qumështit 2-her në Ditë.
  • Mish (Fleisch) 2-3 her ne Javë.
  • Vezë (Eier) 2-3- her ne javë.
  • Tierische Fette (Yndyrat shtazore) dhe Ëmbëlsirat (Süssigkeiten) takojnë ne majë dmth Pak duhen.

  3. Sende kënaqësie: Mos tymosni Duhan (as ne të fshehtën ) Alkooli ska dobi, vëni X .
  4. Stili i Jetës në përgjithësi: Koha e Ngritjes dhe Koha e Clodhjes duhet të jenë në Baraspeshë (si marrja dhe lirimi Frymë).


  MBROJTJA E SISTEMIT TË QARKULLIMIT TË ZEMRËS

  Njerëzit me Sëmundje të Qarkullimit të Gjakut i ndjejnë Kufizimet e tyre dhe duhet të mësohen, Aktiviteteve tyre dhe Mundësive te Sistemit të tyre të Gjakut që ti përshtaten. Sikur Njerëzit me Frymëmarrje të kufizuar kanë frikë për Jetën e tyre dhe keqësimin e gjendjes. Rregullisht iu duhen Medikamente, duhet ti përshtaten Ushqimit dhe mjaftueshëm të lëvizin. Baraspesha ndërmjet Aktivitetit dhe Qetësisë është gjithashtu e nevojshme.
  Sipas nevojës së duhur kontrollohen rregullisht Pulsi, Shtypja e Gjakut dhe Vlerat e Gjakut.
  Falënderimet i takojnë vetëm Allahut xh.sh.
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals

 2. #42
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis


  GRUPET E GJAKUT  Gjaku ndahet në katër Grupe: A, B, AB dhe 0.

  Ekzistojnë edhe nëngrupe siç janë: A1, A2; A1B, A2B dhe Varianta tjetër p.sh.: A3, Ax; dhe të fundit A0 dhe A4.
  Gjatë tranfuzionit të Gjakut, Grupi 0 mund te ju jep gjithëve Gjak, kurse pranon vetem nga Grupi 0.

  Grupi AB merr prej të gjithëve dhe i jep vetëm Grupit AB.

  Grupi A mund të jep A dhe AB dhe merr nga 0 dhe A.

  Dhe Grupi B i jep Grupit B dhe AB, kurse merr nga Grupi B dhe O. 3. #43
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  SËMUNDJET E GJAKUT  Sëmundjet e Gjakut janë:
  1. Anemia
  2. Leukemia
  3. Hemofilia
  4. Tromboza


  1. ANEMIA


  Mungesa e Hekurit është shkaku më i shpeshtë i Anemisë. Anemia është Sëmundja më e theksuar e Gjakut, që lidhet drejtpërdrejtë me Rruazat e kuqe të Gjakut.  Anemia është mikrocitike, ku vëllimi mesatar i Qelizave të Gjakut është nën 80. Gjaku përbën rreth 8 % të masës trupore, është pjesë e pazëvendësueshme e Organizmit, sepse bart Oksigjenin dhe Materiet ushqyese deri te të gjitha Indet dhe largon prodhimet e metabolizmit.

  Bartësi i Oksigjenit është Hemoglobina, e cila gjendet në Rruzat e kuqe të Gjakut - Eritrocitet. Për ndërtimin e Hemoglobinës është e nevojshme një sasi e Hekurit.
  Në Njeriun e shëndoshë gjendet prej 4 deri 5 litra Gjak.


  Në një Milimetër kub tek Meshkujt gjenden rreth 5 milionë Rruza të kuqe të Gjakut (eritrocite), kurse tek Femrat rreth 4.5 milionë. Detyra kryesore e Rruzave të kuqe është me ndihmën e Hemoglobinës në vete të lidhë Oksigjenin dhe Dioksid Karbonin. Oksigjeni bartet në tër Trupin dhe në kthim deri te Mushkëritë kthen Dioksid Karbonin, i cili lirohet pastaj me Frymëmarje.

  Deri te Pagjakësia vjen shpesh edhe pas Gjakderdhjeve të mëdha dhe të forta, mirëpo çregullime mund të vijnë edhe shkallë shkallë, nga Gjakderdhja e pavërejtur e brendshme, nga Ushqimi i dobët dhe jo imirë.  SIMPTOMET

  Të Sëmurët janë të zverdhur, ndjehen të lodhur dhe shpesh nuk kanë vullnet për punë. Shpesh kanë Dhembje Koke, Zemra i rrah më fortë kur ecin, nuk kanë Apetit dhe ankohen për dhimbje në Lukth dhe në Jashtqitje.


  USHQIMET

  1. Anemikët duhet të konsumojnë Fruta më vitaminë C
  2. Anemikët duhet të konsumojnë Spinaq dhe barëra jeshile
  3. Fiku, shalqiri dhe luleshtrydhja, efikase për të trajtuar Aneminë.
  4. Anemia shkaktohet si pasojë e një Ushqimi të keq
  5. Anemikët duhet të pinë 150 gram Lëng karotash në Ditë
  6. Çajin, Kakaon dhe Kafen duhet t’i marrin tri orë përpara Ushqimit, pasi ndryshe vështirëson tretjen.
  7. Pacientët duhet të pinë çdo ditë 150 ml. lëng të rrepës së kuqe, para Buke.
  8. Këshillohet të konsumohet sa më shpesh Domatja
  9. Të Sëmurët duhet të marrin gjithashtu çdo ditë 10 - 15 Fruta të Mandarinës për një kohë prej 20 - 25 Ditë.

  Gjithsesi të këshillohen me Mjekun për Mjekim të shpejtë.


  Përgatiti: Bukurmals

 4. #44
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  SËMUNDJET E GJAKUT


  2. LEUKEMIA –Kanceri i Gjakut


  ***Për Kancerin e Gjakut kemi shkru ne fillim, si një nga Sëmundjet më të rrezikshme dhe me të përhapura. Lexo aty...


 5. #45
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  SËMUNDJET E GJAKUT

  3. HEMOFILIA  Hemofilia është një Sëmundje gjaku, e trashëgueshme nga prindërit gjenetikë, e pashërueshme, të cilën e trashëgojnë kryesisht Meshkujt. Për ata që vuajnë prej saj, edhe një Prerje apo Gërvishje e lehtë në Lëkurë kthehet në Hemoragji. Hemofilia është një Sëmundje, nga e cila preken Miliona vetë. Njerëzit me këtë Sëmundje kanë Mungesa të Proteinave bazë që nevojiten për Mpiksjen e Gjakut dhe ndaljen e Hemoragjive gjatë Plagosjeve ose Prerjeve të Lëkurës.


  Përveç dhimbjeve të forta, Hemofilia mund të shkaktojë edhe vdekjen nëse nuk trajtohet si duhet. Flitet se është gjetur Ilaqi I saj, edhe pse kohë të gjatë ska patur. Dhimbjet e Hemofilis janë të tmerrshme.


  Përgatiti: Bukurmals

 6. #46
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  4. TROMBOZA  Definicioni: Trombozat janë Thërmija të mpiksura (Thrombus) ne Enët e Gjakut. Ato më së shumti formohen ne Venat e Këmbëve. Thërmijat e mpiksura ne Gjak qëndrojnë ne Pjesën sipërfaqësore të Venave, e më së shumti ne Ndezjet e Venave (Thromophlebitis). Kjo Thërmijë mund edhe në Muret e Venave të parqitet, ku pastaj me Gjak do të notojë dhe kjo quhet Emboli.
  Emboli në Medizin kuptohet Mbyllja pjesërishme apo e plotë e Enës së Gjakut, e cila pastaj me Gjak noton. Thërmijat nga Venat e Këmbëve notojnë për në Enët e Mushkërive dhe aty mund të formojnë Embolinë e Mushkërive. Mbyllja e Enës së madhe të Mushkërive drejton pastaj ne Vdekje.  a. Venat me Qyrkullim normal të Gjakut
  b. Tromboza e sapoformuar, Qarkullimi i Gjakut është kufizu
  c. Mbyllja e Venave përmes Trombozës.
  SYMPTOMET

  Trombozat zhvillohen shpesh pa i vërejtur: Shenjat tipike të Ndezjeve (infektimeve) janë:

  1. Skuqje
  2. Nxehtësi e tepruar
  3. Ajëtje dhe
  4. Dhimbje.

  Trombozat e ngulitura thellë në Këmbë (Phlebothromboze) paraqiten me Ndjenja të vështira ne Këmbë, Mbledhje ujore ne Këmbë, Lëkurë të ngjyrosur në të kaltër dhe Dhimbje.  FAKTORËT

  1. Ngadalësimi i Qarkullimit të Gjakut përgjat qëndrimit të gjatë ne Shtrat (psh. pas një Operacioni apo pas një Sëmundje të rëndë, ku me Javë rrin shtrirë).
  2. Mungesa e Lëvizjes së mjaftueshme përgjithësisht (ku Lëvizja nuk mirret shpesh me rëndësi).
  3. Variqet (Fije të holla Venash mbi sipërfaqe të Këmbëve).
  4. Udhëtim i gjatë me Orë, ku mundësitë e Lëvizjes janë shumë të vogla.
  PARANDALIMI I TROMBOZËS, MJEKIMI


  Trombozat gjunjëzohen me Fashim të Këmbëve me Alkool. Tek Tromboza kohëshkurtë, Medikamentet e pengojnë Formimin e saj. Këmbët duhet lidhur me Fasha apo çorapët e Venëve duhet përdorur, kjo I takon Mjekimit.

  1. Veni
  2. Rruzë vërtebrore /sjellje rrotull
  3. Klapat e Venëve
  4. Tromboza
  Falënderimet dhe Lavdërimet i takojnë vetëm Allahut xh.sh. Krijuesit të Gjithësisë!
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals

 7. #47
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  VENËT  Fijet venore është Enë e Gjakut Venë, e cila është e zgjeruar. Trashëgimia, Hormonet dhe Shtatzënia mund të rezultojë në paraqitjen e tyre. Zgjerimi i Venave janë më të zakonshme në Këmbë. Vena quhen Venat apo Enët e Gjakut që çojnë Gjakun me Oksigjen të varfër në Zemër (Damarët e kaltër, jo Damarët e kuq). Ato janë të holla dhe të dobëta dhe për këtë Arsye janë të varura nga Indet përreth që tju japin mbështetje.  Venat e shëndoshë dhe Venat e sëmuar


  Venat e Këmbëve kanë Klapa, të cilat nuk lejojnë Gjakun të kthehet mbrapa në Zemër dmth nuk mund të qarkullojë në kthim. Deri sa Klapa është duke punuar, qarkullimi i Gjakut shkon në drejtimin e duhur. Kur ne lëvizim bëhet edhe Tkurrja e Muskujve dhe ndikon në Shtyrjen e Gjakut lart. Por në qoftë se Klapat janë dobësuar ose Muret e Venave janë ligështuar, atëherë mblidhet më shumë Gjak në Enë dhe Shtypja në Venë bëhet shumë e lartë. Pastaj Vena zgjerohet dhe përdridhet Rruga e saj - dhe kështu shfaqen Varicet venore, sipërfaqësore duken të kaltërt mbyllët, në formë të Gropave të ajura në Këmbë. Variçet venore (Fijet) janë trashëguese. Dukuria me shpesh shfaqet tek Femrat se sa tek Meshkujt.  SIMPTOMAT

  • Ndjenjë e rëndë dhe Lodhje në Këmbë.

  • Ndjenjë shqetësimi (zvarritjeje) në Këmbë.

  • Fryrje ne Muskulaturën e Pulpave të Këmbëve.

  • Ndjen Dhimbje dhe Ndjeshmëri në Këmbë.

  • Të ajurit e Këmbëve shkaku i qarkullimit të vështirësuar të Gjakut.

  • Odem / mbledhja e Ujit në Këmbë.

  • Pamje të shëmtuar të Lëkurës.

  • Ekzemë dhe Kruarje.


  Zgjerimi i Venave nuk ka Simptoma, vetëm se ato janë të dukshme në Sipërfaqe të Këmbës. Me kohë, një pjesë e tyre gjithnjë e më tepër bëhen të dukshme. Ajo mund të jetë e dhimbshme në të prekur dhe në Lëkurën përreth mund të ketë Kruarje.
  Variçet venore të Këmbëve shpesh janë të ajura, Dhimbje dhe Ndjenjë e rënde në Pulpet e Këmbëve, sidomos kur rri ule një Kohë të gjatë. Nëse të ajurit nuk trajtohet shpesh vjen deri te paraqitja e një njollë kafe e Lëkurës, Ekzemë dhe Ulcer në Këmbë.

  Variçet venore në Ezofag zakonisht nuk japin probleme, por mund të japin Gjakderdhje të rëndë nëse plasariten. Varicet venore në vrimën anale mund të shkaktojnë Dhimbje, Kruarje dhe Gjakderdhje.  PARANDALIMI I SHFAQJES SË VARICEVE VENORE

  1. Mundohuni të mos qëndroni për një kohë të gjatë në Këmbë. Nëse ju duhet ta bëni, herë pas here uluni dhe ngrijini pak Këmbët për rreth 30 minuta.
  2. Mundohuni të mos qëndroni Këmbë mbi Këmbë derisa jeni ulur.
  3. Mos vishni Këpucë me Shtikella dhe të ngushta.
  4. Bëni rregullisht gjimnastikë për Këmbët dhe Pulpat e tyre.
  5. Mund të përdorni Ilaçe dhe çorape të posaçme, por veçse me Këshillen e Mjekut specialist.
  6. Ulni Peshën tuaj nëse jeni Mbipeshë.
  7. Mundohuni të mos bëheni kaps (konstipacion).
  8. Mundohuni të ecni po jo derisa të lodheni, pasi Ecja ndihmon në kontraktimin e Muskujve dhe në Lëvizjen e Gjakut sipër.
  9. Kur të flini vendosini Këmbët mbi një Jastëk.
  10. Nëse variçet kanë përparuar shumë, mund të bëheni Operacion por këtë e vendos Kirurgu i përgjjithshëm ose kardiokirurgu pasi edhe Variçet në Mjekësi kanë Gradat e tyre dhe jo çdo Gradë e ka të nevojshme Operacionin.  MJEKIMI

  Një çorapë kompresë ndihmon kundër Variceve venore të Këmbëve.
  Fle me këmbët të ngritura pakës lartë, vë një Jastëk ndër Këmbët. Bëj masazhe për të lehtësuar Qarkullimin e Gjakut.

  Ndonjëherë Varicet venore në Këmbë duhet menjanuar në mënyrë kirurgjike. Ka disa metoda të ndryshme kirurgjikale pë mjekimin e tyre:
  -Një Metodë e re për trajtimin e Variceve venore përbëhet prej Shkume që ipet ne Venë në formë Injeksioni (nuk është e dobishme, veq pak Kohë ndihmon).
  -Një Metodë kirurgjike bëhet duke mënjanuar Venën. Pas Operacionit, Vena mundohet të gjej Vena të shëndosha për të qarkulluar Gjakun.
  -Një Metodë tjetër është Metoda me Laser, e cila përshkohet mbi Lëkurë dhe nga nxehtësia që Laseri liron bën tkurrjen e Venës, e cila edhe njëkohësisht edhe zhduket.

  Ekzistojnë edhe disa lloje të Kremave, që premton shërimin e Variceve venore, por fatkeqësisht nuk është bindëse dhe se kërkojnë një trajtim me vite për të treguar ndonjë Rezultat. Njëjtë vlen edhe për tabletat Venostat dhe Uva-E, qe mund të blihen në Barnatoret.

  Bëj një çaj "Calendula officianalis" dhe lagi Këmbët me të.

  Ushtrimet fizike kanë domethënie shumë të madhe për Përforcimin e Mureve të Enëve të Gjakut, veqanti edhe me Nordic Walking 10 min 2-3her ne Javë, do të mjaftonte.  Foto: Nordic Walking është shumë i dobishëm për Qarkullim të Gjakut dhe Zemër etj.


 8. #48
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  MBLEDHJA E UJIT -ODEME  Fjala Odeme rrjedh nga greqishtja, që dmth Ajëtje dhe Masë e tepruar e Ujit apo Mbledhje e Ujit. Ödeme sipas Rastit mund të paraqiten ne Pjesët e ndryshme të Trupit. Shpeshherë vjen në Këmbë. Këmbët duken të ajura nga jashtë, mbi të gjitha në vendet Nyje. Shtype mbi Ödem (me gisht), aty qëndron kalueshëm një e Futur përbrenda.
  SYMPTOME

  1. Shtim i Peshës
  2. Ajëtje në vendet, ku është paraqit Odeme -Mbledhja e Ujit  FAKTORËT

  Odeme në Pjesët e Nyjeve qëndron shpeshherë tek Derdhja e përkundërt e Gjakut nëpër Vena. Shkaqet për të janë:

  1. Lëvizje e pamjaftueshme, Dobësimi e Variçeve dhe Zemrës
  2. Ndryshimet e Hormoneve (mvaret me Kohën, Stinët, Sjelljen)
  3. Pengesat në Kripë-Ujë-Mbajtje shtëpiake tek Veshkët
  4. Medikamente të shquara.


  MJEKIMI

  Mvaret sipas Rastit bëhet edhe Mjekimi. Tek Odemet e Këmbëve ne Pjesët e nyjshme, Këmbët do të lidhen me Fasha për Mbrojtje nga Derdhja e përkundërt e Gjakut apo duhet të vishen çorapët kompresse. Tek Ulja, Këmbët do të ngriten më lartë, gjithashtu ne Shtrat kur fleni vendos Këmbët leht pak më lartë (mbi Jastëk apo diq tjetër), që Këmbët të lirohen nga Mbingarkesat.
  Ky Medikament shërben kundër Odemeve (për në Moment).
  Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals

 9. #49
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  NDRYSHIMET NË SISTEMIN E ARTERIEVE


  MARRAMENDJA  Marramendja është një Pengesë, e cila në forma të ndryshme përjetohet. Mendët mirren, nëse Hapësira e Ndjenjave trupore për kohë të shkurtë apo kohëgjatë e dëmtuar është. Marramendje dmth Luhatje.
  SYMPTOME

  1. Ndjenja, mos po humb Pjesën tokësore përfundi Këmbëve
  2. Rrethina sillet rreth atij
  3. Nganjëher bëhet zi përfundi Syve, nganjëher të fikët
  4. Nganjëher të përziera, Vjellje
  5. Nganjëher Puls i ngritur dhe Frymëmarrje e shpejt


  FAKTORËT

  1. Probleme me Qarkullimin e Gjakut, veqanti tek Ngritja në të shpejt
  2. Mungesa e Lëngjeve -Ujit dhe Mungesa e Energjisë
  3. Pengesa ne Organet e Baraspeshës
  4. Pengesa në Organet e Shqisave ( Shqisa e Nuhatjes, Prekjes, të Pamurit, Gjuhës dhe Dëgjuarit)
  5. Efekti anësor nga medikamentet
  6. Turbullime, Ngutje, Frikë  MJEKIMI DHE GJUNJËZIMI

  Mjekimi drejtohet në Bazë të Faktorëve. Tek të Fikët Këmbët ngriten më lartë sesa Koka, tek Personi i qëlluar vendos një Leckë të lagur mbi Ball, duke shikuar që ai të mund të pushojë dhe jo të ngritet menjëherë.

  Gjithashtu kujdeseni, që Personi i qëlluar pas Shtrirjes apo Uljes të gjatë duhet të ngritet -të lëviz. Të pasura janë Ushtrimet nga Ngritja si Këmbët dhe Themrat lëvizin, sesi Trupi lakohet dhe zgjatet. Tek Ngritja duhet Personi i qëlluar të kujdeset mirë për Frymëmarrje dhe të shikojë vazhdimisht drejt përpara.


  Përgatiti: Bukurmals

 10. #50
  Grafika e Bukurmals
  Bukurmals nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  30-09-2010
  Postimet
  430
  All-llahu të shpërbleftë
  429
  Falënderuar 533 herë në 244 Postime
  Rep Fuqia
  311

  Re: Ordneri i Mjekësis

  ARTERIOSKLEROZA DHE SËMUNDJET TJERA RADH  Një Arteriosklerose mund të gjitha Arteriet e Trupit të përfshijë. Veqanërisht të rrezikshme janë Enët koronare të Zemrës, Arteriet e Qafës, Arteriet e Trurit dhe Arteriet e Këmbëve.
  Një Arterioskleroze zhvillohet shumë Vite përpara pa e hetuar fare. Sipas Faktorëve që janë hapur, aq është Rreziku, që një Rrjedhat e Jetës një rradhë Sëmundjesh vjen nga Arterioskleroza.

  Definicioni: Muret e brendshme të Arterieve janë të imëta dhe të holla.
  Përmes Faktorëve poshtë të emëruar ato dëmtohen: ato lëshohen të lira përmes Yndyrës së mbiprodhuar (të tepruar). Materiet e yndyrshme shkarkohen dhe përmes Qelizave te Nyjeve të ndryshme ato rriten.
  Pastaj vjen deri tek Kalkimi (sklerotizimi). Arteriet e prekura bëhen cdoher më të trasha. Këtë gjak më nuk mund të qarkullojë (rrjedh). Ato formojnë Thërmija ne Gjak (tromboza), të cilat Arteriet e Gjakut edhe më shumë I ngushtojnë. Kështu vjen deri tek Pengesa e Qarkullimit të Gjakut (Sëmundjet ne radhë).


  Fillim: Arteria është e shëndoshë
  Mes: Arteria me ndryshimin e parë
  Fundi: Arteria shumë e ngushtuar me Kalk -Skleroze, ku Gjaku pengohet ne Qarkullim, dikur mbyllet plotësisht.
  SËMUNDJET NE RADH

  Arterioskleroza ne Zemër shkakton Angina pectoris, Infarktin e Zemrës dhe Dodësitë e Zemrës. Në Tru shkakton Rripa-Rripa, Apopleksi -Goditje Truri dhe Pengesa -Humbje të Kujtuarit. Në Këmbë vjen tek Sëmundjet mbyllëse të Arterieve ( si Këmbë me Varra të qelura, Trombolitus) etj.  FAKTORËT

  • Tymosja e Duhanit
  • Shtypja e lartë e Gjakut
  • Yndyra e lartë e Gjakut –Kolesterin
  • Shtypja e Sheqerit ne Gjak (Diabetes mellitus)
  • Mbipeshë, Ushqim jo i shëndetshëm
  • Mungesa e Lëvizjes
  • Shtres (Ngarkesë)
  • Klasifikimi, Prirja, Natyra
  • Mosha (sa më I vjetër, aq me Rrezik nga Arterioskleroza).  MJEKIMI

  Mjekimi më i mirë i Arteriosklerozës është PARANDALIMI * (shiko Faqe 4.) tek Sistemi I Qarkullimit të Zemrës.Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FundFund

Bookmarks

Autorizimet e Postimit

 • Ju nuk mund të postoni tema të reja
 • Ju nuk mund të postoni përgjigje
 • Ju nuk mund të postoni shtojca
 • Ju nuk mund të editoni postimet tuaja
 •