Jeni të regjistruar? Regjistrim

Keni harruar fjalëkalimin?

Keni harruar pseudonimin?

Rezultatet 1 deri 6 prej 6

Tema: Si falet namazi i teravisë ?

 1. #1
  ani1 nuk është i/e kyçur Anëtarë
  Data e Anëtarësimit
  11-08-2010
  Postimet
  50
  All-llahu të shpërbleftë
  1
  Falënderuar 39 herë në 18 Postime
  Rep Fuqia
  0

  Si falet namazi i teravisë ?

  s.a jam nje fillestar dhe do doja te dija per fajlen e taravise ...psh 4 reqateshe mbasi i falim 2 reqate cfar themi kur jemi ulur dhe ne reqatin e 4 kur jemi ulur cfar duhet then ..?
  flm allahu ju shperblehte

 2. Për këtë postim, ju falënderohen 3 Përdorues në vijim:


 3. #2
  ebu_muadh nuk është i/e kyçur Moderator
  Data e Anëtarësimit
  19-06-2005
  Postimet
  1,950
  All-llahu të shpërbleftë
  283
  Falënderuar 7,065 herë në 1,684 Postime
  Rep Fuqia
  1629

  re: Si falet namazi i teravisë ?

  Citat Postuar fillimisht nga ani1 Shiko Postimin
  s.a jam nje fillestar dhe do doja te dija per fajlen e taravise ...psh 4 reqateshe mbasi i falim 2 reqate cfar themi kur jemi ulur dhe ne reqatin e 4 kur jemi ulur cfar duhet then ..?
  flm allahu ju shperblehte
  We alejkum selam.

  Namazi i Taravive nuk ndryshon asgje nga namazet sunet te namazeve ditore,d.m.th.namazi i taravive falet nga 2 rekate,pas gjdo dy rekati jep selam, dhe pastaj ngritesh dhe fillon perseri me 2 rekate tjera, e keshtu me radhë.

  cfar themi kur jemi ulur dhe ne reqatin e 4 kur jemi ulur cfar duhet then ..?
  Mirpor ne shum xhamia ne vendin ton taravit falen nga 4 rekate,at'her ne rekatin e katërt e thua etijatin,salavatet,dhe duan.

  Per gjdo gje te pa kjart,shkruaj dhe inshAllah te tregojme.

 4. Për këtë postim, ju falënderohen 4 Përdorues në vijim:


 5. #3
  ebumuslim nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  28-10-2009
  Postimet
  335
  All-llahu të shpërbleftë
  275
  Falënderuar 609 herë në 266 Postime
  Rep Fuqia
  308

  re: Si falet namazi i teravisë ?

  es selamu alejkum.

  Prej Aishes radijallahu anha se ajo u pyet për namazin e profetit në ramazan dhe tha: "Nuk ka pas falur në ramazan ose jashtë ramazanit më shumë se 11 rekate, i falte katër shumë të bukura dhe të gjata, pastaj i falte katër shumë të bukura dhe shumë të gjata, pastaj falte tre (rekate)" E transmeton Buhariu 1147 dhe Muslimi 738.

  Prej Xhabirit radijallahu anhu thotë: "I dërguari i Allahut fali me ne në muajin e ramazanit 8 rekate dhe pastaj fali vitrin". E transmeton Taberani në "Elmuxhem es-sagir" dhe ky është hadith hasen.

  Pra më e mira është që të falen 8 rekate dhe pastaj falet vitri të cilin profeti zakonisht e ka pas falur 3 rekate.

  Dhe meqë namazi i taravive konsiderohet prej namazit të natës dhe i dërguari i Allahut ka thënë: "Namazi i natës falet dy nga dy rekate" prandaj këto tetë rekate falen dy nga dy rekate, ndërsa kuptimi i hadithit të mësipërm se Aishja e përshkroi namazin e profetit që falte katër pastaj katër pastaj tre e ka kuptimin se profeti falte kater rekate por jo me një selam por i falte dy rekate dhe jepte selam dhe dy rekate e jepte selam, pastaj pushonte pastaj ngrihej për tu falur prap katër rekate 2+2 pastaj pushonte dhe pastaj falte vitrin, prandaj dhe ky namaz quhet namazi i taravive (namazi i pushimeve) sepse profeti pas çdo 4 rekateve pushonte dhe çplodhej.

  Mirpo shumë dijetarë dhe prej tyre Imam Ahmedi, Shafiu dhe Ebu Hanifja. Tirmidhiu thotë në sunetin e tij: "Shumica e ulemave kanë zgjedhur atë që transmetohet prej Umerit dhe Aliut dhe shumë sahabëve të profetit se ai është 20 rekate dhe ky është mendimi i Theuriut, Ibn Mubarekut, Shafiuut" Pastaj thotë: "I kam gjetur njerëzit në Mekë të falnin 20 rekate

  Kundërshtimi nuk është aq i madh sa mundohen disa njerëz ta bëjnë sepse transemtimet që Umeri dhe Uthmani dhe Aliu kanë pas falur 20 rekate janë të sakta megjithëse transmetimet se i dërguari i Allahut ka falur 20 rekate janë të dobta ama transmetimet se sahabet kanë falur 20 rekate janë të sakta dhe askush nuk mund të thotë që ata kanë bërë bidate në fe sepse ata kanë qënë nxënësit e profetit dhe më të ditur për sunetin dhe mendimi se ai është 20 rekate është i përmendur qysh herët në librat e fikhut dhe qush herët në Meke dhe Medine kanë qënë falur 20 rekate.

  Këtu duhet ditur se në mesin e dijetarëve ka ixhma se namazi i natës nuk ka ndonjë përkufizim sepse ai është sunet dhe i pëlqyeshëm e nëse muslimani shton disa rekate ai nuk ka bërë harram në këtë rast megjithëse 11 rekatet (8 + 3 vitër) janë më shumë të pëlqyeshme dhe sunet më i fort pasi profeti aq ka pas fal ama nëse shtohet nuk është harram.

  Bazuar në këtë që thamë është e vendit që ata vëllezër që mendojnë se taravitë janë 8 rekate (prej të cilëve jam edhe unë) nëse falen pas imamit që falet me 20 rekate atëhere kur ti mbarojnë 8 rekatet le të largohen pa pasur nevojë për ti fryrë disa çështje më shumë se i takon sidomos në kohën që ne jemi sot ku më parësore është luftimi i kufrit dhe mosbesimit dhe injorancës dhe më parësore që në këtë muaj të madh ti nxisim muslimanët të lexojnë Kuran, të japin më shumë sadaka tu largohen gjynfeve dhe të kotës dhe tu shtohet dashuria mes tyre dhe lënien e polemikave në çështje ku secili dijetar është bazuar në një argument prej sheriatit.

  Dhe Allahu është më i ditur

 6. Për këtë postim, ju falënderohen 4 Përdorues në vijim:


 7. #4
  ani1 nuk është i/e kyçur Anëtarë
  Data e Anëtarësimit
  11-08-2010
  Postimet
  50
  All-llahu të shpërbleftë
  1
  Falënderuar 39 herë në 18 Postime
  Rep Fuqia
  0

  re: Si falet namazi i teravisë ?

  ahamm ok ...por pas uljes te di e themi eltehijatin dhe salavatet ashtu pas ?..dhe ne reqatin e tret kur ngrihemi e themi subhanken ?

 8. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


 9. #5
  ani1 nuk është i/e kyçur Anëtarë
  Data e Anëtarësimit
  11-08-2010
  Postimet
  50
  All-llahu të shpërbleftë
  1
  Falënderuar 39 herë në 18 Postime
  Rep Fuqia
  0

  re: Si falet namazi i teravisë ?

  Citat Postuar fillimisht nga ebumuslim Shiko Postimin
  es selamu alejkum.

  Prej Aishes radijallahu anha se ajo u pyet për namazin e profetit në ramazan dhe tha: "Nuk ka pas falur në ramazan ose jashtë ramazanit më shumë se 11 rekate, i falte katër shumë të bukura dhe të gjata, pastaj i falte katër shumë të bukura dhe shumë të gjata, pastaj falte tre (rekate)" E transmeton Buhariu 1147 dhe Muslimi 738.

  Prej Xhabirit radijallahu anhu thotë: "I dërguari i Allahut fali me ne në muajin e ramazanit 8 rekate dhe pastaj fali vitrin". E transmeton Taberani në "Elmuxhem es-sagir" dhe ky është hadith hasen.

  Pra më e mira është që të falen 8 rekate dhe pastaj falet vitri të cilin profeti zakonisht e ka pas falur 3 rekate.

  Dhe meqë namazi i taravive konsiderohet prej namazit të natës dhe i dërguari i Allahut ka thënë: "Namazi i natës falet dy nga dy rekate" prandaj këto tetë rekate falen dy nga dy rekate, ndërsa kuptimi i hadithit të mësipërm se Aishja e përshkroi namazin e profetit që falte katër pastaj katër pastaj tre e ka kuptimin se profeti falte kater rekate por jo me një selam por i falte dy rekate dhe jepte selam dhe dy rekate e jepte selam, pastaj pushonte pastaj ngrihej për tu falur prap katër rekate 2+2 pastaj pushonte dhe pastaj falte vitrin, prandaj dhe ky namaz quhet namazi i taravive (namazi i pushimeve) sepse profeti pas çdo 4 rekateve pushonte dhe çplodhej.

  Mirpo shumë dijetarë dhe prej tyre Imam Ahmedi, Shafiu dhe Ebu Hanifja. Tirmidhiu thotë në sunetin e tij: "Shumica e ulemave kanë zgjedhur atë që transmetohet prej Umerit dhe Aliut dhe shumë sahabëve të profetit se ai është 20 rekate dhe ky është mendimi i Theuriut, Ibn Mubarekut, Shafiuut" Pastaj thotë: "I kam gjetur njerëzit në Mekë të falnin 20 rekate

  Kundërshtimi nuk është aq i madh sa mundohen disa njerëz ta bëjnë sepse transemtimet që Umeri dhe Uthmani dhe Aliu kanë pas falur 20 rekate janë të sakta megjithëse transmetimet se i dërguari i Allahut ka falur 20 rekate janë të dobta ama transmetimet se sahabet kanë falur 20 rekate janë të sakta dhe askush nuk mund të thotë që ata kanë bërë bidate në fe sepse ata kanë qënë nxënësit e profetit dhe më të ditur për sunetin dhe mendimi se ai është 20 rekate është i përmendur qysh herët në librat e fikhut dhe qush herët në Meke dhe Medine kanë qënë falur 20 rekate.

  Këtu duhet ditur se në mesin e dijetarëve ka ixhma se namazi i natës nuk ka ndonjë përkufizim sepse ai është sunet dhe i pëlqyeshëm e nëse muslimani shton disa rekate ai nuk ka bërë harram në këtë rast megjithëse 11 rekatet (8 + 3 vitër) janë më shumë të pëlqyeshme dhe sunet më i fort pasi profeti aq ka pas fal ama nëse shtohet nuk është harram.

  Bazuar në këtë që thamë është e vendit që ata vëllezër që mendojnë se taravitë janë 8 rekate (prej të cilëve jam edhe unë) nëse falen pas imamit që falet me 20 rekate atëhere kur ti mbarojnë 8 rekatet le të largohen pa pasur nevojë për ti fryrë disa çështje më shumë se i takon sidomos në kohën që ne jemi sot ku më parësore është luftimi i kufrit dhe mosbesimit dhe injorancës dhe më parësore që në këtë muaj të madh ti nxisim muslimanët të lexojnë Kuran, të japin më shumë sadaka tu largohen gjynfeve dhe të kotës dhe tu shtohet dashuria mes tyre dhe lënien e polemikave në çështje ku secili dijetar është bazuar në një argument prej sheriatit.

  Dhe Allahu është më i ditur
  flm shum pasi tani mesova disa gjera me rendesii......

 10. #6
  ebumuslim nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  28-10-2009
  Postimet
  335
  All-llahu të shpërbleftë
  275
  Falënderuar 609 herë në 266 Postime
  Rep Fuqia
  308

  re: Si falet namazi i teravisë ?

  es selamu alejkum

  Nese je me imam falu sipas imamit.

  Nese je vetem atehere kur ulesh ne rekatin e dytë thua et-tehijatin dhe salavatet dhe duane psh (Allahume atina fid dunja haseneh ue fil ahireti haseneh ue kina adhaben nar) pastaj jep selam. Pastaj ben tekbirin e ihramit dhe subhaneken dhe fillon te falesh dy rekate te tjera njesoj si namazet sunet që falen para ose pas namazeve farz.

Fjalët Definuese për këtë Temë

Bookmarks

Autorizimet e Postimit

 • Ju nuk mund të postoni tema të reja
 • Ju nuk mund të postoni përgjigje
 • Ju nuk mund të postoni shtojca
 • Ju nuk mund të editoni postimet tuaja
 •