Jeni të regjistruar? Regjistrim

Keni harruar fjalëkalimin?

Keni harruar pseudonimin?

Rezultatet 1 deri 1 prej 1

Tema: Lindja e Muhamedit alejhi selam

 1. #1
  Abdul Kudus nuk është i/e kyçur Anëtarë i Avancuar
  Data e Anëtarësimit
  05-06-2009
  Postimet
  623
  All-llahu të shpërbleftë
  131
  Falënderuar 303 herë në 183 Postime
  Rep Fuqia
  407

  Lindja e Muhamedit alejhi selam

  Lindja e Muhamedit alejhi selam

  Më i dalluari Pejgamber, Resulullahu, u lind në familjen Be ni Ha shim në Mekë, në mëngjesin e ditës së hënë, më nëntë rebiul-evvel, në vitin e parë të ngjarjes me “elefantin”, ose dyzet vjet pas sundimit të mbre tit persian Kisras (Kserksit) - Enu Shervanit.
  Kjo datë i përgjigjet 20 ose 22 prillit të vitit 571 sipas kalendarit. Këtë datë e ka llogaritur dije tari i madh Muhammed Sulejman El-Mensur Fevri dhe astronomi i shquar Mahmud Pasha.

  [1]

  Ibni Seadi transmeton se nëna e Resulullahut ka thënë: “Kur e kam lindur, bashkë me të kam lindur edhe një dritë të ma dhe, nga e cila kanë shkëlqyer pallatet e Shamit.” Ngjashëm trans meton edhe Ahmedi nga El-Urbad b. Sarijeh.[2]

  Gjithashtu flitet se, gjatë lindjes së Muhammedit kanë ndo dhur di sa ngjarje të çuditshme në botë, të cilat kanë qenë para shenja të pej gam berisë së tij:

  Janë rrëzuar katërmbëdhjetë pirgje nga kështjella e Kserksit në Persi, është shuar zjarri të cilin e kanë adhuruar fa rise jët shekuj me radhë në Indi, janë rrënuar kishat rreth liqenit “Savit” pasi është tharë liqeni. Këtë e transmeton Bejheki,[3] por Gazaliu nuk pajtohet me këtë.[4]

  Kur Eminia solli në botë fëmijën, thërriti gjyshin e tij Abdul- Mut ta libin, për t’i kumtuar lajmin e gëzueshëm.
  Ai, plot gëzim, e merr djalin në duar dhe e dërgon në Ka’be. Aty i lutet Allahut dhe e falënderon për nipin. Aty i vënë edhe emrin Muhammed - e që me siguri dihet se ky emër nuk ka qenë i njohur ndër arabët. Synetia është bërë shtatë ditë pas lindjes, siç ka qenë zakon tek arabët. [5]

  Gruaja e parë që i ka dhënë gji, pas nënës së vet, ka qenë Thu vej bja, e mbrojtura e Ebu Lehebit, e cila e ka pasur një foshnjë në gji me emrin Mesruh. Para Muhammedit i ka dhënë gji Hamzës, djalit të Abdul-Mut talibit, e pas tij i ka dhënë gji Ebu Seleme b. Abdul-Esed El-Mahzumit.[6]

  Safijurrahman el Mubarekfuri

  [1] Libri shkollor: Historia e popujve islam nga El-Hudariu: I/62; Rahmetun li-l-Alemin: I/38, 39 (data kontestuese: më 9 apo 12.

  [2] Muhtesar Siretu-r-Resul, profesor Abdullah En-Nexhdit, f. 13, dhe Ibni Sead: I/23 (ose 33).

  [3] Historia e popujve islam: I/62.

  [4] Fikhu-s-Sira nga Gazaliu, f. 460.

  [5] Ibni Hisham: I/159, 160. Historia e popujve muslimane nga El-Hudariu: I/62. Ekzistojnë disa mendime se Muhammedi ka lindur i synetuar. Zadul-Miad: I/18. Telkih, f. 4.

  [6] Telkih Fuhumi ehli-l-Ether, f. 4. Muhtesar Siretu-r-Resul nga Abdullah En-Nexhdi, f. 13.

 2. Për këtë postim, ju falënderohet përdoruesi:


Tema të Ngjashme

 1. Biseda e Muhamedit Alejhi Selam me iblisin...
  By Abdurrezak in forum Sira & Historia Islame & Dijetarët
  Përgjigjet: 3
  Postimi i Fundit: 20-01-2010, 16:53
 2. Lindja dhe jeta fëmijërore e Pejgamberit Alejhi Selam
  By En Nisa in forum Sira & Historia Islame & Dijetarët
  Përgjigjet: 0
  Postimi i Fundit: 11-04-2009, 20:25
 3. Origjina e Muhamedit alejhi selam
  By ipanjohuri in forum Sira & Historia Islame & Dijetarët
  Përgjigjet: 0
  Postimi i Fundit: 21-09-2008, 12:10
 4. Disa këshilla te Muhamedit alejhi selam
  By ebusumeja in forum Këshilla të Përgjithshme
  Përgjigjet: 0
  Postimi i Fundit: 26-08-2008, 16:35

Bookmarks

Autorizimet e Postimit

 • Ju nuk mund të postoni tema të reja
 • Ju nuk mund të postoni përgjigje
 • Ju nuk mund të postoni shtojca
 • Ju nuk mund të editoni postimet tuaja
 •